Σχετικά με εμάς

Λίγα λόγια για την Κίνηση

Ποιοί Είμαστε

Η «Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» είναι μια κίνηση πολιτών που από την ιδρύθηκε το 2015 και αγωνίζεται για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος από κάθε είδους αντιπεριβαλλοντικές επεμβάσεις. Η Κίνηση επιδιώκει τη ματαίωση του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που θα εγκιβωτίσει 17 χλμ της φυσικής του κοίτης, καταστρέφοντας το πλούσιο οικοσύστημά του και μετατρέποντας το σε ανοιχτό αγωγό ομβρίων υδάτων.

Παράλληλα η Κίνηση οργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ώστε να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η μεγάλη οικολογική σημασία του Ρέματος, η ανεπανόρθωτη καταστροφή που πρόκειται να συντελεστεί καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για την ήπια διαχείρισή του, όπως οι λύσεις που βασίζονται στη φύση (ΝbS), αλλά και για γενικότερα περιβαλλοντικά θέματα, όπως η βιοποικιλότητα, τα φυσικά οικοσυστήματα, η κλιματική κρίση κ.α. Στο ίδιο πλαίσιο η Κίνηση οργανώνει περιηγήσεις γνωριμίας με το ποτάμι, τους υγρότοπους και τα πλημμυρικά του πεδία, εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά κλπ.

H Κίνηση έχει παρέμβει και σε περιπτώσεις άλλων μικρότερων καταστροφικών επεμβάσεων στο ποτάμι και τον υγρότοπο της εκβολής και γύρω από αυτά, όπως στις περιπτώσεις καθαρισμών της κοίτης με μπουλντόζες, παράνομης παραχώρησης Ζώνης Πρασίνου Α στην ανάδοχο εταιρεία από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για χρήση εργοταξίου για τους σκοπούς του έργου, αυθαίρετων έργων και παραχώρησης της παραλίας Πανόραμα στον υγρότοπο Α΄ προτεραιότητας της εκβολής για επιχειρηματικές δραστηριότητες, κ.α.

Στις 24 Απριλίου 2023, σε αναπαραγωγική περίοδο των ειδών, η ανάδοχος εταιρία επιχείρησε να ξεκινήσει το έργο εισβάλοντας με μπουλντόζες στην κοίτη του Ρέματος, ενώ το Συμβούλιο Επικρατείας δεν έχει αποφανθεί ακόμα για τη νομιμότητα της οριοθέτησης του ποταμού. Μέσα σε λίγες ώρες, οι μπουλντόζες αποψίλωσαν πλήρως την κοίτη, καταστρέφοντας την χλωρίδα και τις φωλιές, τα αυγά και τα ενδιαιτήματα των πουλιών και των άλλων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστευτικών και των προστατευόμενων ειδών, όπως το Ευρωπαϊκό χέλι κλπ.

Τις επόμενες μέρες τα μέλη της Κίνησης σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την κοίτη του Ρέματος  εμποδίζοντας τις μπουλντόζες της αναδόχου εταιρίας να συνεχίσουν την καταστροφή. Έκτοτε και μέχρι σήμερα το έργο έχει σταματήσει προσωρινά.

Τη διαμαρτυρία της Κίνησης για την επέμβαση, και μάλιστα σε αναπαραγωγική περίοδο των ειδών, προσυπέγραψαν 61 περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες. Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα στον τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κανένα μέτρο δεν λήφθηκε σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά την περιβαλλοντική ζημία (Οδηγία 2004/35).

Έπειτα από κάλεσμα της Κίνησης, στις 29.4.2023 πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Ραφήνας με πρωτοφανή συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων, στην οποία παραβρέθηκαν  και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, τοπικών φορέων, δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων κ.α.

Αρχείo

Γνωμοδοτήσεις Φορέων

Υπόμνημα σχετικά με την βιοποικιλότητα στα Υδατικά Σώματα και την ευρύτερη παρόχθια περιοχή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (Αττική)

Απρίλιος 2019

Επιπτώσεις Έργου Εκχερσώσεων-Καθαρισμών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας- Απρίλιος 2023

Μάιος 2023

Επικαιροποιημένη έκθεση επιστημονικής τεκμηρίωσης οριοθέτησης υγροτόπων της Αττικής

2021

Υγρότοπος εκβολής Ρέματος Ραφήνας (greekwetlands.biodiversity-info.gr)

--

Βεβαίωση επιπτώσεων έργου

Μάιος 2023

Υπόμνημα για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Οκτώβριος 2019

Υπόμνημα για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Μάιος 2023

Υπόμνημα Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μάρτιος 2018

Υποστηρίξτε τον αγώνα μας

Γραφτείτε στη λίστα email για να λαμβάνετε ενημερώσεις και έκτακτες ειδοποιήσεις για το Μέγα Ρέμα Ραφήνας

Subscription Form (#2) (#3)